17. října 2016

Citronový koláč se sněhovou čepičkou (lemon meringue pie)

Těsto

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru¨
  • 7-9 lžic vody
  • špetka soli
Postup:

Do mísy dáme všechny ingredience a hněteme rukou, až vznikne hladké těsto. Formu vymažeme olejem. Těsto dáme do formy a rukama roztlačíme po dně do stran. Na těsto dáme pečící papír, na pečící papír nasypeme čočku či fazole, aby zatížily těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 20-25 minut.

Náplň

Ingredience:

  • 2 středně velké citrony
  • 225 g cukru krupice nebo krystalu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 360 ml vody
  • 30 g másla
  • 4 vejce
Postup:

Nejprve citrony omyjeme, osušíme a poté na struhadle strouháme kůru. Z ostrouhaných citronů vymačkáme šťávu. Šťávu i kůru dáme do hrnce. Přidáme cukr, hladkou mouku, kukuřičný škrob, sůl a vodu. Za stálého míchání směs v hrnci vaříme do zhoustnutí. Potom sundáme hrnec z plotny a přidáme máslo, které se ve směsi rozpustí a promícháme. Vejce rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se šesti lžicemi cukru krupice v tuhý sníh. Žloutky dáme do misky, do které přimícháme 3-4 lžíce citronové směsi. Po té žloutky přidáme do hrnce se zbývající citronovou náplní.

Konečná úprava  

Do formy s upečeným těstem dáme citronovou náplň, uhladíme a naneseme sníh. Dáme do vyhřáté trouby na 175 °C na 8-10 minut, než se zbarví sníh do hněda.



Foto:


Žádné komentáře:

Okomentovat