- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krystal nebo krupice
- 100 g másla
- špetka soli
- 200-250 ml mléka
- 20-25 g droždí
- citronová kůra z jednoho citronu
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 1/2 anýzu
- 1/2 mleté skořice
- 1/2 mletého muškátového oříšku či květu
- hrst rozinek a brusinek
- 1 oloupaná mandarinka
- 1/2 oloupaného citronu
Postup:
Do mísy nasypeme mouku. Vprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Když je kvásek hotový, přidáme zbytek cukru, změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru, na kostičky nakrájený citron a mandarinku, Rozinky, brusinky a koření Promícháme a vytvoříme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě cca 3 hodiny. Potom z těsta vytvoříme bochánek, který položíme na pečící papír na plechu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 30-40 minut. Horký bochánek potřeme mašlovačkou čistou vodou. Zabalíme do utěrky a dáme do igelitového sáčku. Necháme vychladnout.
Foto:
Žádné komentáře:
Okomentovat