23. dubna 2017

Velikonoční bochánek

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystal nebo krupice
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 200-250 ml mléka
  • 20-25 g droždí
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 anýzu
  • 1/2 mleté skořice
  • 1/2 mletého muškátového oříšku či květu
  • hrst rozinek a brusinek
  • 1 oloupaná mandarinka
  • 1/2 oloupaného citronu
Postup:

Do mísy nasypeme mouku. Vprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Když je kvásek hotový, přidáme zbytek cukru, změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru, na kostičky nakrájený citron a mandarinku, Rozinky, brusinky a koření Promícháme a vytvoříme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě cca 3 hodiny. Potom z těsta vytvoříme bochánek, který položíme na pečící papír na plechu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 30-40 minut. Horký bochánek potřeme mašlovačkou čistou vodou. Zabalíme do utěrky a dáme do igelitového sáčku. Necháme vychladnout.

Foto:


Žádné komentáře:

Okomentovat