18. září 2016

Domácí housky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké + 200 g chlebové pšeničné hladké, nebo 400 g hladké + 100 g celozrnné)
  • 20 g másla
  • 320 ml vody
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
Postup:

Těsto lze zpracovat ručně nebo v domácí pekárně.

Domácí pekárna - do nádoby dáme vodu, sůl, cukr a máslo. Dále přidáme mouku a droždí. Zadáme program na těsto. Když program na těsto skončí, poprášíme si desku moukou a na ní vyklopíme těsto z nádoby, lehce prohněteme, aby se nelepilo. Podle potřeby poprášíme moukou. Z těsta vytvoříme silnější váleček, který můžeme rozdělit na 6 dílů či více, podle toho, jak velké chceme housky. Z každého dílu uděláme bochánek. Na plech si dáme pečící papír. Na papír poklademe bochánky a necháme 30-60 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 210 °C cca 20 minut, platí pro 6 velkých housek, jsou li housky menší je třeba upravit čas i teplotu na. Na 8 housek teplota 200 °C, čas 18 minut.

Pokud nemáte domácí pekárnu, dejte nejprve vodu do mísy, dále přisypte sůl, cukr a přidejte změklé máslo. Poté přidejte ostatní ingredience a vytvořte těsto, které necháte vykynout na teplém místě cca hodinu a půl až dvě hodiny.

Foto:

Žádné komentáře:

Okomentovat