2. října 2016

Eliščin hovězí Stroganov

Ingredience:

Varianta - hořčice
  • 500 g hovězí svíčkové nebo hovězí plece, či nízké roštěné event. falešné svíčkové
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje nebo 30 g másla
  • 1 hlavička čínského česneku (není nutný - v originální receptuře není)
  • 200 g kysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 vrchovatá lžíce hořčice s křenem
Varianta - rajčatový protlak
  • 500 g hovězí svíčkové nebo hovězí plece, či nízké roštěné event. falešné svíčkové
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g kysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 200 g rajčatového protlaku
Postup:

Společný postup

Hovězí nakrájíme na plátky. Plátky na prkénku překryjeme potravinovou fólii a naklepeme z obou stran. Poté maso nakrájíme na nudličky, posypeme hladkou moukou a promícháme, aby hladká mouka byla na každém kousku masa. Cibuli pokrájíme na kostičky.

Varianta - hořčice

Na teflonové pánvi necháme rozehřát máslo nebo olej. Připravené maso zprudka osmahneme na pánvi, stále promícháváme, cca 5-10 minut. Odložíme. Vezmeme jiný hrnec, dáme kousek másla nebo trochu oleje, přidáme nakrájenou cibulku a lisovaný česnek (česnek nemusí být), osmahneme. Potom přidáme maso, promícháme,přilijeme 200 ml vody. Přivedeme k varu.Dále přimícháme kysanou smetanu a hořčici. Osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a potom směs dáme z plotny.

Varianta - rajčatový protlak

Na teflonové pánvi necháme rozehřát máslo ,přidáme maso, zprudka osmahneme , cca 10 minut. Maso mícháme, aby se nepřipálila mouka na maso. Dáme z plotny. V další pánvi osmahneme cibuli na másle či oleji. Potom přidáme maso a přilijeme cca 200 ml vody, rozmícháme a přidáme rajčatový protlak, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme kysanou smetanu, sůl a pepř. Opět promícháme. Přivedeme k varu a sundáme hotovou omáčku z plotny.

(Maso je vhodné ochutnat před přidáním kysané smetany a rajského protlaku či hořčice. V případě, že se vám zdá maso tvrdé, přidejte jednoho panáka vodky či rumu a poduste 15-20 minut)

Příloha:
Hranolky, těstoviny, nebo rýže.

Foto:


   







Příběh:

Když jsem hledala recept na hovězí Stroganov objevilo se spoustu různých verzí, což mě vyděsilo. Jak je možné, že je tolik variant? která je ta správná? Nedalo mi to, a tak jsem začala pátrat po vzniku tohoto jídla. Nakonec se dozvěděla, že původní recept se objevil v roce 1871 jako Govjadina po Strogonovski s gorchitseju - hovězí ala Stroganov s hořčicí, ve kterém se nakrájí hovězí na kostičky, obalí se hladkou moukou, osmahne se a omáčka se připraví z hořčice bujónu a kysané smetany. V roce 1909 přibyly do receptu cibule a rajčatový protlak. Podávalo se to s hranolkami. Od roku 1938 se podává hovězí ve tvaru proužků s cibulí a podle kuchaře buď s hořčicí nebo rajčatovým protlakem. Poté co se recept dostal ven mimo Rusko byl různě upravován, V Americe do receptu přidali houby. V jiných receptech přidávají i okurky či worchestrovou omáčku.

Dále jsem se dozvěděla, že hovězí maso nemusí změknout není li správně skladováno po porážce, kdy má zrát. Proto i úplně čerstvé maso může být tvrdé. Vyčetla jsem, že na změknutí je dobré 1 frťan vodky či rumu. S úspěchem používám.

U nás se prosadila varianta s hořčicí v poměru 3:1. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat